شرح خطبه 222 نهج البلاغه / قسمت دوم
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
خطبهی 222 از نهج البلاغهی امیرالمؤمنین (علیهالسلام) / قسمت دوم
حضرت بعد از آیهی شریفه کلمات نورانی ذیل را مطرح میفرمایند:
إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى (همانا خدای سبحان و بزرگ) جَعَلَ الذِّکْرَ جِلاءً لِلْقُلُوبِ (ذکر را جلا دهندهی قلبها قرار داد) تَسْمَعُ بِهِ بَعْدَ الْوَقْرَةِ (تا اینکه بعد از سنگینی گوش، شنوا شوند) وَ تُبْصِرُ بِهِ بَعْدَ الْعَشْوَةِ (بعد از کم بینی، بینا شوند) وَ تَنْقَادُ بِهِ بَعْدَ الْمُعَانَدَةِ (و بعد از دشمنی، مطیع گردند.)
شرح و توضیح:
جَعَلَ الذِّکْرَ جِلاءً لِلْقُلُوبِ:منظور از ذکر، مطلق ذکر است که شامل تسبیح، تهلیل، تحمید، دعا و تلاوت قرآن میشود. مداومت با حضور قلب در ذکر خداوند موجب صفای قلب شده و باطن انسان را نورانی خواهد کرد. هر چند که ذکر زبانی بسیار مفید است و یک مؤمن به هیچ وجه از آن بینیاز نمیشود؛ اما این ذکر باید مقدّمهای باشد برای باز شدن زبان دل و ورود به حوزهی ذکر قلبی. به عبارت دیگر روح ذکر زبانی در ذکر قلبی نفته است. لذا اگر کسی صرفا به ذکر زبانی اکتفا کند و بهرهای از ذکر قلبی نداشته باشد، استفادهی چندانی از این ذکر نخواهد برد.
تَسْمَعُ بِهِ بَعْدَ الْوَقْرَةِ:ذکر موجب میشود تا قلب انسان آمادگی لازم برای شنیدن کلام الهی را بدست آورده و با تواضع و فروتنی پیام خداوند را از زبان و سیرهی اولیای معصومینش پذیرا باشد.
اشاره: کسانی که در شنیدن کلام معصومین و اطاعت از آنها کوتاهی میکنند، در واقع بهرهای از ذکر ندارند. از طرفی ذکری هم که نتیجهی آن اطاعت از امام معصوم و اولیای الهی نباشد، ذکر واقعی نبوده و لقلقهای بیش نخواهد بود.
تُبْصِرُ بِهِ بَعْدَ الْعَشْوَةِ: یک چهارم اوّل شب را عَشوه گویند. ذکر موجب میشود تا انسان بصیرت یافته و بتواند امور نادیدنی را درک کند. در این حالت آیات و نشانههای خدای متعال را درک کرده و با همهی وجود به آنها یقین دارد.
تَنْقَادُ بِهِ بَعْدَ الْمُعَانَدَةِ: ذکر موجب میگردد تا انسان در برابر حق مطیع شده و گردن تواضع و فروتنی فرود آورد.
اشاره: دلی که به یاد خدا نباشد، در برابر حق سرسخت بوده و پذیرای آن نخواهد بود. چنین دلی تیره و تاریک است و گوش کم شنوایی در برابر آن دارد.
از این عبارتها معلوم میشود که قلب انسان قبل از ذکر خداوند، علاوه بر آنکه غبار آلود و زنگار زده است، گوشی سنگین، چشمی کمسو و رفتاری معاندانه دارد و این ذکر است که قلب را از زنگار غفلت و گناه جلا داده، گوش را شنوا میکند، نوری بصیرانه به چشم دل میبخشد و او را از عناد و سرکشی به اطاعت و فرمانبرداری رهنمون میسازد.
قسمت بعدی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/274
قسمت قبلی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/271